17-12-2020

Ze had het zich toch anders voorgesteld toen ze de beslissing nam om te stoppen als directeur, vooral het afscheid! Want door alle Corona beperkingen moest dat afscheid in klein verband en op afstand gevierd worden. Toch kijkt Elly van Dooren met warme gevoelens terug op haar tijd bij De Ark en in het onderwijs. Ze verwoordt het zelf als volgt:  

Beste allemaal,

Dit wordt een speciaal woord van afscheid. Wat overigens dramatischer klinkt dan het is! Ik ben in 1980 gestart op de Pedagogische Academie, hier in Veghel en ben dus 40 jaar onderweg geweest binnen onderwijsland. In 1985 kreeg ik mijn eerste vaste baan op de Empel in Erp waar ik de kneepjes van het vak leerde, vooral op pedagogisch/didactisch gebied: 

- Van snottebellen vegen en het geven van vouwlesjes tot (binnen de maan-roos-visversie) leren bordtekenen en begeleiding in zelf ontdekkend leren. 
- Van de eerste stappen naar adaptief rekenen tot de intrede van de computer op school.
- In mijn persoonlijke ontwikkeling van een jonge leerkracht met (vaak) een strijdvaardige eigen mening tot een wat bedachtzamere bouwcoördinator met een ‘overall’ visie.

In 2000 verruilde ik de Empel voor de Antoniusschool in Keldonk en begon ik mijn loopbaan als directeur; een andere tak van sport binnen het onderwijs.

- Van aansturing van een team en het richting geven naar een stip op de horizon tot ‘’integratie’ in de kleine Keldonkse gemeenschap, waarbij menig jong kind toch echt dacht dat ik de burgemeester was.
- Van help, hoe verstuur ik een bijlage in een mail tot ‘bouwpastoor’ en binnenhuisarchitect.
- In mijn persoonlijke ontwikkeling van het slagen voor de Magistrum schoolleidersopleiding tot de eerste vrouwelijke geregistreerde onderwijsdirecteur binnen de beroepsstandaard.

Tijdens de directie-carrousel in 2014 ruilden collega Leon van Boxtel en ik van school en kwam ik op de Ark terecht:

- Van werken met kinderen (en ouders) met verschillende culturele achtergronden tot leren omgaan met de reuring die een grotere school in de kern Veghel met zich meebrengt.
- Van de weg zoeken in een MFC en samenwerking met diverse participanten tot begeleiding in de teamzoektocht richting onderzoekend leren: IPC.
- In mijn persoonlijke ontwikkeling van leiding geven aan een groter team en het werken met een ManagementAdviesTeam tot het bezig zijn met toekomstgericht en excellent schoolleiderschap en de IPC-training ‘Schoolleader for Learning.

Het ongeduldige en strijdvaardige ben ik nooit helemaal kwijt geraakt. Het zit wat in d’n aard, zullen we maar zeggen. Ik heb veel leerkrachten mogen coachen en aansturen en met velen mogen samenwerken, met als hoofddoel kinderen veiligheid, groei en vertrouwen in eigen kunnen mee te geven.

Rest mij nu iedereen (van leerkrachten tot ouders, van collega-directeuren tot mensen van de zorg en staf), HARTELIJK DANK te zeggen! Mede door jullie ben ik gekomen tot waar ik nu sta! Het is zelden voorgekomen dat ik niet met plezier naar mijn werk ging en nu loslaten is echt wel een dingetje! MAAR:……………..

‘Af en toe moet je je leven ondersteboven houden om te zien of er nog meer in zit’. En dat is nu het plan. Ik wens jullie allemaal veel goeds toe en mijn opvolgster Femke Peters heel veel werkplezier als schoolleider op de Ark.

Aju paraplu!

Groetjes, Elly van Dooren